Powered By Blogger

zaterdag 23 juli 2016

Citroën 2 CV Besteleend (VideoFilm)


Het predicaat 'stokoud' met recht verdient

 De tussen 1948 en 1990 geproduceerde 2CV is in talloze smaken op de markt verschenen en één ervan die wel nog maar zelden in het Nederlandse straatbeeld zien, is de 'besteleend', een bestelversie die in 1951 voor het eerst het levenslicht zag in de vorm van de 'AU'. Het grijze exemplaar op deze foto's stamt uit 1960 en dat laat hem behoren tot de al in 1954 gelanceerde 'AZU'-familie. 

Onder de kap een 425 cc grote tweecilinder die het tot een dappere 12 pk schopt. Wie het echt wilde, moest met z'n 560 kilo wegende besteller een snelheid van 70 km/h kunnen halen. De dappere oranje pakezel op deze foto's - gezien de sticker op de achterruit is het duo in beheer van een liefhebber - is een zogeheten AZU-B, in dit geval uit 1974. 

De nu 435 cc grote tweepitter weet er door talloze aanpassingen nu ruim twee keer zoveel vermogen uit te stampen. Deze oranje eend beschikt dan ook over 25 bikkelharde paarden. Uiteraard zijn er ook diverse uiterlijke verschillen waar te nemen.  
De woestijn eend
 

Van het afnemen of zelfs verdwijnen van het aantal ribbels op de motorkap, zijschermen en laadruim tot de plaatsing van de knipperlichten, de grille, de vorm van de koplampunits, de vorm van de ruitjes en ga zo maar door. 
Prachtige parrels die het hopelijk nog lang vol zullen houden. Gezien de staat van dit duo maken we daar ons geen zorgen over. 

Geen opmerkingen: