Powered By Blogger

zaterdag 1 juni 2013

Sibenik Kroatië


Schitterende Sint Jacobuskathedraal

Sint Jacobuskathedraal in Sibenik is het grootste en mooiste gebouw van de gotisch-renaissance overgangsperiode in Dalmatië. 
Opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst van culturele monumenten, weerspiegelt de kathedraal invloeden van Noord-Italië, Toscane en Dalmatië.
De kathedraal gecombineerd met de technische, structurele en artistieke uitdagingen van bouwen van een overwelfde kerk volledig in steen is het een meesterwerk geworden.

Foto's Auteur Jan Wibbelink.
Klik op de foto,s voor een grotere afbeelding !


Lokale en Venetiaanse bouwers begonnen in 1431 met bouwen aan de eenbeukige kerk en zijn verantwoordelijk voor de voorgevel geweest.


 Na 10 jaar, nam de grote Dalmatische bouwmeester, Juraj Dalmatinac (die ook de stad Pag ontwierp) het roer over. Hij wijdde het grootste deel van zijn leven aan de kathedraal tot vlak voor zijn overlijden in 1473. Hij werkte voornamelijk in de gotische flamboyante stijl, maar veel sculpturale werken (zoals de fries aan de buitenzijde met 71 gebeeldhouwde hoofden) laten reeds renaissancistische elementen zien.  Hij gaf de kathedraal haar fundamentele monumentale plan, zoals het transept, koepel, sacristie en de doopkapel. Na zijn dood werd het werk overgenomen door Nikola Firentinac die de elementen van de Toscaanse Renaissance introduceerde, die er tot aan zijn dood in 1505 aan heeft gewerkt.Hij voltooide de zijbeuken en de facade en ontwierp de, bijna ovaalronde koepel en de heiligenbeelden eromheen, een monumentale bekroning van de bijzondere kathedraal. De kathedraal werd uiteindelijk voltooid in 1536 door vader en zoon Del Mestre.

Bezoek aan de stad Split aan de Riviera schitterend ↓

http://janwib.blogspot.com/2013/05/split-aan-de-riviera.html