Powered By Blogger

vrijdag 4 februari 2022

Een compacte familiewagen (VideoFilm)


FIAT RITMO (ABARTH)

De Ritmo is een compacte familiewagen die in 1978 werd gepresenteerd op de autobeurs van Turijn. Het vernieuwende ontwerp was van Sergio Sartorelli, werkzaam bij de ontwikkelingsafdeling van het Centro Stile Fiat. Het model werd in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, de Verenigde Staten en Canada geleverd als Fiat Strada. 


FIAT RITMO ABARTH 

In 1979 begon de productie in Spanje als Seat Ritmo. Wegens een juridische procedure van Fiat over de licentie rechten, ging Seat vanaf juni 1983 verder met een zelf doorontwikkelde/gewijzigde versie, de Seat Ronda. Tussen juni 1978 en juni 1988 werden in totaal 1.790.000 Ritmo's geproduceerd. Fiat liet de Ritmo opvolgen door de Fiat Tipo.

zondag 30 januari 2022

Het tijdperk van de moderne auto begon in 1980. (VideoFilm)
Ferrari Testarossa.

De Ferrari Testarossa is een sportwagen van Ferrari uit 1984. Het is een van de bekendste modellen van Ferrari.

De naam van de Testarossa verwijst net als die van de eveneens in 1984 uitgebrachte 288 GTO naar een prestigieus model uit de 250-serie. 

 De auto is ontworpen door Pininfarina en een van de kenmerken van de auto, die het tot een icoon van de jaren 80 hebben gemaakt, zijn de typische luchtsleuven in de deuren, die ook in latere modellen nog gebruikt werden. Deze worden ook wel 'egg-slicers' (eiersnijders) genoemd. 


 De Testarossa was de laatste 180°V twaalfcilinder (plat liggend) die Ferrari in de jaren 80 tot heden bouwde en ging in de laatst geleverde modellen door het leven onder de namen 512TR en 512M. In 1985 heeft Pininfarina op vraag ook nog vijf roadsters gemaakt van de Testarossa.

De Ferrari Testarossa dankt zijn bekendheid bij het grote publiek door de populaire politieserie Miami Vice uit de jaren 80 waarin hij een prominente (hoofd)rol speelt.