Powered By Blogger

donderdag 29 maart 2012

Mercedes van 2,8 mln in beslag genomen tijdens beursHet volgende verhaal heeft nog het meeste weg van een horror. De Nederlandse verzamelaar Frans van Haren stond vorige week met zijn recent aangeschafte peperdure Mercedes-Benz 500 K Roadster te pronken op Techno Classica in Essen toen de Duitse justitie zijn auto in beslag kwam nemen.


 Het nageslacht van de oorspronkelijke eigenaar meende namelijk dat de auto ooit van hun ‘gestolen’ was, en dus wilden ze de auto terug hebben. Bye, bye investering van 2,8 miljoen euro.

Laten we even enkele maanden terug gaan om te begrijpen waar dit over gaat. Vorig jaar augustus kocht de Nederlander Frans van Haren tijdens een veiling van RM Auction in Monterey een prachtige klassieke Mercedes voor het bedrag van $3.767.500 (2,8 miljoen euro).

Trots als een pauw nam de nieuwe eigenaar deze auto vorige week mee naar de Techno Classica beurs in Essen. Hij wilde zijn recent aangeschafte Mercedes-Benz 500 K Roadster by Sindelfingen (1935) namelijk graag aan de wereld laten zien. Alleen wist hij niet dat familie van de oorspronkelijke eigenaar (Hans Friedrich Prym) er beslag op zou laten leggen.
Het verhaal was altijd dat Prym zijn Mercedes in 1945 verkocht zou hebben aan een Amerikaanse soldaat en dat zijn auto daarom in de VS terecht zou zijn gekomen. De familie van Prym stelt echter dat de auto destijds ‘gestolen’ is en daarom willen ze hem terug hebben. Als je leest hoe RM Auctions de geschiedenis van de auto vorig jaar omschreef, dan valt het al op dat er een ‘gat’ in zit:
Following the Motor Show it remained in Berlin until March 22 when it was shipped to the Mercedes-Benz agency in Aachen, Germany. The Kommission paper identifies it as sold a month later, on April 25, 1935, to Hans Friedrich Prym of Stolberg. Prym’s family company had developed the press fastener, i.e. “snap,” for clothing and apparel in 1903, establishing a leading position in that field that continues to the present day.
Its interim history is unknown at this time, but when it turned up in the collection of pioneer collector Russell Strauch in the 1970s, it was still in excellent original condition.
Daarna zou de auto nog diverse eigenaren in de VS hebben gehad, en daarna heel lang deel uitgemaakt heeft van de Lyon Family Collection, om uiteindelijk in Nederland terecht te komen. Waarom die Duitse familie niet eerder aan de bel heeft getrokken is ons onbekend, maar het is wel een raar verhaal. Zijn ze op geld uit? Of is het een terechte claim?
Sowieso is het complete verhaal op de site van RM Auctions over deze auto leuk om te lezen. Zo kom je te weten dat er van de Mercedes 500 K slechts 342 exemplaren gebouwd zijn, waarvan er 29 een Roadster of Spezial Roadster body hadden. (bron: prewarcar.com, via: automobielmanagement.nl)
PS Een geluk bij een ongeluk is dat het geen illegale replica is, want die gooit Mercedes zo de schredder in.


http://www.quotenet.nl/quote-500/duitse-justitie-neemt-oldtimer-frans-van-haren-in-beslag.php