Powered By Blogger

woensdag 13 september 2023

Een futuristisch auto (VideoFilm)

De futuristisch gelijnde Ford Sierra

Zelden werden er in één jaar zo veel belangrijke auto’s gelanceerd als in 1982. De Ford Sierra, Audi 100, Opel Corsa, Citroën BX, Volvo 760, Honda Jazz, Mercedes-Benz 190 en BMW 3-serie E30 maakten allemaal veertig jaar geleden hun debuut. In de serie Topjaar 1982 blikken we terug op hun glansrijke carrières, te beginnen met de futuristisch gelijnde Ford Sierra.

Hoe zag het aanlooptraject van de Ford Sierra eruit ?

De Ford Taunus liep eind jaren 70 op zijn laatste benen en had dringend behoefte aan een opvolger. Dat project, dat intern bij Ford de naam ‘Toni’ kreeg, was van groot belang.De drie ontwerpers – alledrie toekomstige legendes in hun vak – gingen aan de slag, en verrasten het publiek in 1981 met de Probe III, een futuristische en gestroomlijnde concept-car. 

Met dat soort prototypes werd het publiek op auto­shows in de jaren 80 haast doodgegooid, maar de Probe was anders dan andere prototypen. Twaalf maanden later zou hij op de markt komen. Van alle details die voor de productieversie werden gewijzigd, was de naam wel de grootste: de Probe III zou op de markt komen als Ford Sierra.