Powered By Blogger

zaterdag 18 oktober 2014

Vector W8 ronduit bizare auto ! (video)


De Vector W8 heeft een V8 met dubbele turbo's

We gaan terug naar eind jaren 80, naar een auto die gefabriceerd lijkt te zijn met een weelderige automobiele toekomst in gedachten. We hebben het over de Vector W8, een bizar product van Vector Aeromotive Corporation die voor de W8 gebruikmaakte van de destijds modernste technieken uit de ruimtevaart. 
De Vector W8 heeft - hoewel z'n naam anders doet vermoeden - een V8 met dubbele turbo's van Chevrolet achter de voorstoelen, met een inhoud van 6,0 liter. Deze bezorgt de net 1.500 kilo wegende Yank 660 pk en 880 Nm. Het gewicht werd laag gehouden door een monocoque die voor een groot deel uit aluminium was vervaardigd.
 Klik op de foto's voor een grotere afbeelding !
Wie de 660 pk maar wat mager vond, kon in het, geheel conform de tijdsgeest met knopjes en schuifjes afgeladen dashboard de boostknop een zwieper geven. De turbodruk nam daarmee aanzienlijk toe en Vector claimde dat de W8 daarmee tot meer dan 1.200 pk kon loslaten. De standaardversie wist in iets minder dan 4,4 seconden naar de 100 km/h te katapulteren. Z'n topsnelheid zou ver rond de 400 km/h moeten liggen, maar dat is nooit daadwerkelijk getest.  De concept-car met een 600 pk sterke 5,7-liter V8 heeft inmiddels 160.000 kilometer op de teller staan, en de kans is klein dat er daar nog veel bij komen. Het woeste apparaat is namelijk gedemonteerd en ligt ergens in het Vector-magazijn stof te verzamelen. 

Na 17 stuks werd in 1993 de productie een halt toegeroepen. Dat was niet geheel vrijwillig; Vector werd slachtoffer van een agressieve overname van het Indonesische Megatech, dat een jaar later ook Lamborghini zou kopen.

De Amerikaanse versie van Top Gear achter het stuur van de magistrale W8:Kijk naar de Ferrari beleving !
http://janwib.blogspot.nl/2014/09/ferrari-beleving-videofilm.html