Powered By Blogger

zondag 20 november 2016

Goedkope Volksauto ! (Video)


Een compacte auto van het communistische regime

Om het volk in de communistische heilstaat te paaien én om via export harde buitenlandse valuta binnen te halen moet Skoda in opdracht van het Tsjechoslowaakse bewind een goedkope volksauto bouwen. Het resultaat loopt in 1955 van de band als Skoda 440. Deze week kijken we op doorzaag-zaterdag onder de huid van de valselijk als volksauto bestempelde Skoda 440. Om aan de socialistische heilstaat zoveel mogelijk invulling te geven krijgt Skoda begin jaren vijftig van het communistische regime de opdracht een compacte auto te bouwen die bereikbaar is voor een brede groep van de bevolking.
Zoveel mogelijk gebruikmakend van bestaande techniek - met name die van de iets grotere Skoda 1200 Tudor met z'n centrale ruggengraatchassis - ontstaat een eerste prototype dat op 19 december 1953 (de 
69e verjaardag van president Zápotocký, ze weten bij Skoda wie ze te vriend moeten houden) door de fabriekspoort naar buiten rijdt. 
Deze Spartak gedoopte auto is een transitie-volksauto, wat een enigszins cryptische aanduiding is om aan te geven dat hij niet voor iedereen bestemd is maar tegelijkertijd een belofte is dat het volgende model wél voor het volk zal zijn. Op 1 mei 1954 (de dag van de arbeid) wordt de auto aan het publiek gepresenteerd.