Powered By Blogger

zaterdag 15 juni 2013

Biograd paradijs op de Adriatische kust !



Biograd de ideale ligging in Adriatische Zee

Biograd heeft een ideale ligging in het centrum van de Adriatische Zee riviera en het Dalmatische nautische paradijs. Als een plaats op de Adriatische kust die beroemd is om zijn schoonheid, ideale positie, harmonie, hartelijke mensen en nabijheid van de belangrijkste nationale parken en beschermde natuurgebieden, is Biograd na Moru zeker het bezoeken waard.
Foto's Jan Wibbelink.
Klik op de foto's voor een grotere afbeelding !

Deze stad ligt in de baai van Pašman, 25 km ten zuiden van Zadar, omringd met mooie stranden, pijnbomenbossen en zonnige baaien. 




Wat Biograd na Moru tot een unieke bestemming maakt is zijn natuurrijke omgeving, de nabijheid van het nationale park Kornati, het nationale park Krka en het natuurpark Vransko jezero, dat tevens een vogelreservaat en een rijk sportvisgebied is, aantrekkelijk voor kanovaarders en vogelspotters.



Biograd na Moru is een bekende nautische bestemming onderweg naar de Kornati eilandengroep. Regatta's, zeil- en duikscholen en andere nautische activiteiten worden het hele jaar door georganiseerd. De jachthaven Kornati in Biograd na Moru heeft ca. 500 ligplaatsen in zee en 200 ligplaatsen op de wal.
Zelden is de natuur zo ruimhartig geweest als op dit gedeelte van de Adriatische kust, waar ze één van de meest geleden eilandengroep ter wereld gemaakt heeft. 



Het dichtstbijzijnde eiland dat met een dagelijkse veerdienst verbonden is met Biograd, is het eiland Pašman. Nabij Biograd bevindt zich ook een klein eiland, Vrgada, een bestemming voor vele excursies, net als het nationale park Kornati dat door zijn unieke en onbeschrijflijke schoonheid terecht de parel van de Adriatische Zee genoemd wordt.







Kroatië wordt steeds bekender en geliefder bij zeevissers en zoetwatervissers.
 De Adriatische zee heeft de zeevisser veel te bieden
Met name het zogenoemde biggamefishing is in opkomst. De adriatische zee leent zich namelijk prima voor deze visserij.






De meest bekende vis waar hier tijdens het zeevissen biggamefishing op gevist wordt is de Tonijn (blauwvintonijn).
Deze tonijn komt het gehele jaar bij Kroatie voor. Soms worden ze voor de kust en/of tussen de eilanden van Kroatie gevangen. Meestal echter wat verder de zee op.

Enkel in het uiterste noorde van de adriatische zee komen ze minder voor. Ze blijven voornamelijk in het zuiden en midden.
Sardines zijn een veelgebruikt aassoort. Maar er zijn nog andere mogelijkheden.



Naast de poon, makreel en tonijn komen er ook verschillende soorten haaien in dit gebied voor.
Kroatië schitterend !  ↓
http://janwib.blogspot.com/2013/05/kroatie-schitterend-video-film.html

dinsdag 11 juni 2013

Krka het mooiste park van Europa (Videofilm)


Nationaal park Krka 

Op een steenworp afstand van Sibenik ligt het op een na jongste nationale park van Kroatie, alweer een van de natuurpareltjes van Kroatie en alweer een must op u reis door dit mooie land.  ↓
Kijk ook bij categorieën onder vakantie Kroatië 2013.


Het werd in 1985 gereed gemaakt en is bedoeld om het fraaie stroomgebied van de rivier de Krka te beschermen. De rivier, 72 km lang, ontspringt aan de voet van het Dinarisch gebergte bij de plaats Knin. Daar van daan gaat het water door een onvervalst karstlandschap naar de kust, waar de Krka uiteindelijk in de Baai van Sibenik uitkomt. 
Foto's Auteur Jan Wibbelink.
Klik op de foto's voor een grotere afbeelding !

Op weg naar de zee heeft de rivier het karstlandschap diep ingevreten, met een serie spectaculaire watervallen als gevolg. Voorbij de kloven van Medu Gredama beginnen de eerste stroomversnellingen, ter hoogte van de doorgang Roski Slap. 
Het wilde water mondt uit in een lang en vredig meer dat een van de mooiste plekken van de streek van Sibenik is.↓
http://janwib.blogspot.com/2013/06/sibenik-kroatie.html



 Op het eilandje (Visovac) in de meer bevind zich een 15de eeuws franciscanenklooster, gebouwd op de plek van een nog ouder kapel. 
Het huidige klooster gebouw is uit de 17de eeuw.




Ten zuiden van het meer liggen de watervallen Skradinski Buk, de meest bezochte en spectaculaire van het park. Hier doet zich ongeveer hetzelfde geologische fenomeen voor als aan de beroemde Plitvicemeren. 


De erosie van rotswanden en rivierbedding heeft in de loop van duizenden jaren een massa sediment opgeleverd, zodat bij elke oneffenheid in het relief en bij elke flessenhals een natuurlijke barriere van poreuze steen(travertijn) werd opgeworpen, vaak bedekt met weelderige tropische plantengroei en een schat aan vissen en vogels.

Al met al een schitterende natuurpracht!