Powered By Blogger

dinsdag 11 juni 2013

Krka het mooiste park van Europa (Videofilm)


Nationaal park Krka 

Op een steenworp afstand van Sibenik ligt het op een na jongste nationale park van Kroatie, alweer een van de natuurpareltjes van Kroatie en alweer een must op u reis door dit mooie land.  ↓
Kijk ook bij categorieën onder vakantie Kroatië 2013.


Het werd in 1985 gereed gemaakt en is bedoeld om het fraaie stroomgebied van de rivier de Krka te beschermen. De rivier, 72 km lang, ontspringt aan de voet van het Dinarisch gebergte bij de plaats Knin. Daar van daan gaat het water door een onvervalst karstlandschap naar de kust, waar de Krka uiteindelijk in de Baai van Sibenik uitkomt. 
Foto's Auteur Jan Wibbelink.
Klik op de foto's voor een grotere afbeelding !

Op weg naar de zee heeft de rivier het karstlandschap diep ingevreten, met een serie spectaculaire watervallen als gevolg. Voorbij de kloven van Medu Gredama beginnen de eerste stroomversnellingen, ter hoogte van de doorgang Roski Slap. 
Het wilde water mondt uit in een lang en vredig meer dat een van de mooiste plekken van de streek van Sibenik is.↓
http://janwib.blogspot.com/2013/06/sibenik-kroatie.html Op het eilandje (Visovac) in de meer bevind zich een 15de eeuws franciscanenklooster, gebouwd op de plek van een nog ouder kapel. 
Het huidige klooster gebouw is uit de 17de eeuw.
Ten zuiden van het meer liggen de watervallen Skradinski Buk, de meest bezochte en spectaculaire van het park. Hier doet zich ongeveer hetzelfde geologische fenomeen voor als aan de beroemde Plitvicemeren. 


De erosie van rotswanden en rivierbedding heeft in de loop van duizenden jaren een massa sediment opgeleverd, zodat bij elke oneffenheid in het relief en bij elke flessenhals een natuurlijke barriere van poreuze steen(travertijn) werd opgeworpen, vaak bedekt met weelderige tropische plantengroei en een schat aan vissen en vogels.

Al met al een schitterende natuurpracht!

Geen opmerkingen: