Powered By Blogger

woensdag 22 januari 2014

Maserati 100 jaar jubileum MECC Maastricht (Videofilm)


100 jarig Maserati jubileum uitgebreid belicht tijdens Interclaccics & Topmobiel 

 100-jarig Maserati jubileum werdt uitgebreid belicht tijdens InterClassics & TopMobiel 2014 Maastricht, 10 oktober 2013 – Tijdens oldtimerevenement InterClassics & TopMobiel, van 17 t/m 19 januari 2014 in MECC Maastricht, werdt het 100-jarig jubileum van het Italiaanse automerk Maserati uitgebreid belicht. Hiermee is ‘100 Jaar Maserati’ dit jaar één van drie beursthema’s. Mede door de rijke geschiedenis van Maserati heeft de organisatie voor dit beursthema gekozen. ‘Gedurende de 100 jaar die Maserati nu bestaat, heeft dit toonaangevende automerk interessante veranderingen en ontwikkelingen doorgemaakt, waardoor het is uitgegroeid tot een icoon in de autowereld.


 Het merk heeft de afgelopen eeuw zeer zeker niet stilgestaan’, aldus Erik Panis, Manager Exhibitions van MECC Maastricht.
Historie Maserati Het automerk is in 1914 door de zes gebroeders Maserati opgericht. Van medio de jaren twintig tot de jaren vijftig spitsten de broers zich toe op de productie van raceauto’s. Met name de beroemde Tipo 26, 250F en de Birdcage waren zeer succesvol. Aan het eind van de jaren vijftig zijn ze ook met de bouw van straatauto’s gestart. 
Foto's Jan Wibbelink. 
Klik op de foto's voor een nog grotere afbeelding !Het merk bouwde gedurende de jaren zestig en zeventig een reputatie op als producent van exclusieve GT’s. Doordat Citroën het merk in de jaren zeventig overnam, was de hydraulische techniek van Citroën vanaf dat moment in de auto’s terug te vinden. Eind jaren zeventig nam De Tomaso het bedrijf over. Met de ontwikkeling van de Biturbo in 1982, maakte hij met merk bereikbaar voor een groter publiek. Later werd de fabriek onder management van Ferrari geplaatst. 
Het eerste model onder hun bewind was de 3200GT, welke een acht cilinderbiturbomotor had. Daarna werd er overgegaan op conventionele motoren zonder turbo’s. Deze zijn in de huidige modellen nog te vinden. Recent is Maserati toegevoegd aan Alfa Romeo binnen de Fiat-groep. Maar liefst 30 zeer exclusieve Maserati’s zijn tijdens InterClassics & TopMobiel te zien.
Exclusief voor dit evenement stelt het Haagse Louwman Museum één van hun topstukken, namelijk de Maserati 8CM Monoposto Grand Prix Car, beschikbaar. 
Ook konden de bezoekers van InterClassics & TopMobiel de Tipo 26↑aanschouwen. Maserati 8CM Monoposto Grand Prix Car In deze eerste Monoposto (eenzitter) van Maserati reden de beste coureurs aller tijden, waaronder Tazio Nuvolari, Raymond Sommer en Piero Taruffi. Laatstgenoemde behaalde met deze racewagen een derde plaats in de Coppa Acerbo . Een reglementswijziging in 1933 maakte de auto ongeschikt voor de Grand Prix. Sinds 1988 is dit topstuk in het bezit van het Louwman Museum

 Inmiddels is de wagen naar zijn oorspronkelijke eenzittervorm teruggebracht.   Tipo 26 De Tipo 26 is de eerste door Maserati gebouwde racewagen. Niet alleen werd deze auto in 1926 gebouwd, ook werd er in dit jaar voor het eerst mee geracet. Door de uitstekende specificaties, werden er destijds al topsnelheden van 180 tot 200 kilometer per uur mee bereikt. Nadat Anthony Hartley de wagen met originele onderdelen renoveerde, namen J. Cumming en Ronald Gunter in 1934-35 in Groot-Brittannië ermee deel aan de Southport en Saltburn strandraces. 
Foto's Jan Wibbelink. 
Klik op de foto's voor een nog grotere afbeelding !
InterClassics & TopMobiel InterClassics & TopMobiel is het grootste oldtimerevenement van de Benelux en vond plaats van 17 t/m 19 januari in MECC Maastricht

 De mooiste en meest exclusieve voertuigen in de Benelux, maar ook alles op het gebied van onderdelen en automobilia en de thema’s ‘100 jaar Maserati’, ‘Mustang Big Screen Heroes’ & ‘Pre War Race Legends’ maken het evenement een must voor de oldtimerliefhebber. Dit alles op een record oppervlakte van maar liefst 33.000 m²