Powered By Blogger

vrijdag 25 oktober 2013

54 jaar oude, splinternieuwe Mini onthuld ! (Video)De unieke Mini reBorn onthuld
Born/Rijswijk. Op de plaats waar volgend jaar nieuwe MINI's van de band rollen, is gisteren de unieke Mini reBorn onthuld. Het is de spectaculaire 'barn find' die vorig jaar opdook in Groningen.

 Een van de oudste Mini's van de wereld en  wellicht de oudste van Nederland.


Ontdekking. Na de ontdekking dat deze vroege Mini met productienummer 983 in 1959 door Molenaars Automobiel Fabrieken in Amersfoort is geassembleerd, stelde VDL Nedcar uit eigen gelederen een restauratieteam samen. Vijf zorgvuldig geselecteerde medewerkers zijn vervroegd uit de WW gehaald om aan dit project te werken.
Sommige carrosseriedelen zijn met de hand nagemaakt en nieuw plaatwerk is teruggebracht naar de specificaties van 1959. Ook de monteur die werkte aan de aandrijflijn vond volop uitdagingen.


Zoals een motorblok, waar na 30 jaar stilstand geen beweging meer in te krijgen was. Of de versnellingsbakrevisie, met onderdelen die al lang niet meer leverbaar zijn. 


De autobekleder heeft beide deurpanelen met de hand nagemaakt en de oorspronkelijke hemelbekleding weer geplaatst. 


De spuiter zette tenslotte het puntje op de i met de originele Mini kleur: Farina Grey. Interactie met Mini fans. Het restauratieproject is de afgelopen vijf maanden in meer dan 45 landen heel enthousiast gevolgd in de media en online - onder meer via www.facebook.com/Mini.reBorn1959, waarop alle milestones goed mee te beleven zijn. De pagina scoorde likes uit alle hoeken van de wereld. Opmerkelijk is dat in deze kring volgers nog verrassend veel originele onderdelen voorhanden waren- waarvan dankbaar gebruik is gemaakt. Grootste bron van kennis en onderdelen was natuurlijk 1959 miniregister.com waar wereldwijd nog 155 Mini's van het eerste bouwjaar zijn geregistreerd. 


Start MINI productie in Born. In de tweede helft van 2014 -het jaar waarin Mini 55 wordt - start de productie van MINI in het Limburgse Born.Het VDL Nedcar restauratieteam gaat dan samen met vertrouwde collega's splinternieuwe MINI's bouwen. De Mini reBorn is hun proeve van bekwaamheid en meesterwerk tegelijk. Precies zoals zijn schepper, Sir Alec Issigonis het in 1959 bedoeld heeft. Het nieuwe paradepaardje van VDL Nedcar en MINI krijgt een prominente plaats in de Nederlandse autofabriek - tenminste, als de herboren Mini niet op tournee is langs internationale autotentoonstellingen.

Citroën Traction ↓

http://janwib.blogspot.nl/2013/08/citroen-traction-avant-1934-1957-video.html

Miljonair pakt boete van € 95.000 voor te hard rijdenMiljonair pakt boete
van € 95.000 voor 27 km/u
te hard.

Only in…..? …juist: Finland. Het EU-land waar je als burger naar draagkracht wordt beboet, zonder dat er wordt gekeken naar de proportionaliteit van de straf. “Jij hebt meer dan ik, dus lever maar in dat kapitaal.” ‘Privileges’ is immers een woord dat een vieze smaak in de mond teweegbrengt bij sommige mensen. De Fin Anders Wiklöf, afkomstig van vlakbij de Turku-archipel, reed 77 waar 50 km/u was toegestaan, en kreeg een prent van 95.000 euro toegestuurd. In Nederland had dit geintje hem 267 euro gekost. We zijn nu nog meer benieuwd naar het sanctiebedrag van de foutparkerende RS6 van gisteren. (Aland Stiningen, via Quote) Wellicht de bekendste Fin van dit moment, Kimi Raikkonen (die gisteren zijn 34ste verjaardag vierde), kreeg enkele jaren geleden ook al te maken met de absurde boetecultuur in zijn thuisland: nadat hij met zijn bootje op een aanhanger staande werd gehouden, geen geldige papieren kon tonen en een extra spiegel was vergeten, mocht de Formule 1-coureur 30.000 euro aftikken. Het is overigens niet bekend in wat voor auto Wiklof zijn vreselijke overtreding beging. In Nederland is de GgggristenUnie overigens groot voorstander van een dergelijke bij wet geregelde diefstal-constructie, die de boetes naar draagkracht naar mijn mening zijn. 
Moet dit dan ook in Nederland ?

woensdag 23 oktober 2013

Jaguar E-type levert een vermogen op ! (Video)Jaguar E-Type barnfind
levert 130.000 euro op

Geen verkeerd prijsje, na 30 jaar lang in een schuur te hebben gestaan. Deze E-Type uit 1961 stond lange tijd stof te happen, maar eerder deze week ging hij bij veilinghuis Bonhams onder de hamer. De opbrengst: 109.020 GBP, oftewel dik 130.000 euro. Dit was drie keer zo veel als van tevoren geschat. Ik zei het laatst al: koop een klassieker, da’s een goede investering. Deze meer dan 50 jaar oude Jag is volledig origineel, en kennelijk waarderen restaurateurs dat. In dit geval lijkt de verwaarloosde staat van de auto in zijn voordeel te hebben gewerkt. Op zich is het ook wel logisch: zelf de eerste helpende hand aan zo’n project slaan is vele malen minder link dan wanneer je voorgangers hebt gehad, die misschien een stuk minder bekwaam waren, en al het een en ander hebben verknoeid.
De verkoper, die er een leuk extra pensioentje aan overhoudt, kocht de (RHD) Jag met 3,8 liter zescilinder in februari 1965, reed er mee tot begin jaren ’80, en parkeerde hem toen in een schuur, met dik 100.000 km op de teller. Het lijkt ons dat hij onderaan de streep aardig goede zaken heeft gedaan, door iemand te vinden die een klein appartement aan een hoop roest en stof wilde spenderen.


maandag 21 oktober 2013

Gevonden Jaguar E-type (Video)


Gevonden: Jaguar E-type altijd binnen gestaan

Met dank voor de tip aan Peter Wibbelink.
Je hebt een schuur en een Jaguar E-Type waar je niet vaak in rijdt, wat doe je? Precies, je plaatst je Jag in de schuur en vergeet hem vervolgens voor 40 jaar. Een Fransman was zo slim en gaat er nu waarschijnlijk een mooi bedrag voor vangen.

 Hij liet zijn diepblauwe Jaguar E-Type Series 1 uit 1961, na 13 jaren van plezier, alleen achter in een donkere en droge schuur. Daar bleef hij vervolgens staan totdat er een paar weken geleden een veilinghuis op bezoek kwam. Chris Routledge van veilinghuis Coys vond de E-Type daar in uitstekende conditie, verborgen onder een dikke laag stof.Het droge klimaat heeft ervoor gezorgd dat de klassieker niet veel geleden heeft. Zowel het interieur, exterieur als de motor zijn in een prachtige staat. Volgens een monteur die voor de eigenaar werkte, is de 3.8 met 265 pk vijf jaar geleden voor het laatst gestart.
Sculptuur 50 jaar Jaguar      ↓