Powered By Blogger

vrijdag 25 oktober 2013

54 jaar oude, splinternieuwe Mini onthuld ! (Video)De unieke Mini reBorn onthuld
Born/Rijswijk. Op de plaats waar volgend jaar nieuwe MINI's van de band rollen, is gisteren de unieke Mini reBorn onthuld. Het is de spectaculaire 'barn find' die vorig jaar opdook in Groningen.

 Een van de oudste Mini's van de wereld en  wellicht de oudste van Nederland.


Ontdekking. Na de ontdekking dat deze vroege Mini met productienummer 983 in 1959 door Molenaars Automobiel Fabrieken in Amersfoort is geassembleerd, stelde VDL Nedcar uit eigen gelederen een restauratieteam samen. Vijf zorgvuldig geselecteerde medewerkers zijn vervroegd uit de WW gehaald om aan dit project te werken.
Sommige carrosseriedelen zijn met de hand nagemaakt en nieuw plaatwerk is teruggebracht naar de specificaties van 1959. Ook de monteur die werkte aan de aandrijflijn vond volop uitdagingen.


Zoals een motorblok, waar na 30 jaar stilstand geen beweging meer in te krijgen was. Of de versnellingsbakrevisie, met onderdelen die al lang niet meer leverbaar zijn. 


De autobekleder heeft beide deurpanelen met de hand nagemaakt en de oorspronkelijke hemelbekleding weer geplaatst. 


De spuiter zette tenslotte het puntje op de i met de originele Mini kleur: Farina Grey. Interactie met Mini fans. Het restauratieproject is de afgelopen vijf maanden in meer dan 45 landen heel enthousiast gevolgd in de media en online - onder meer via www.facebook.com/Mini.reBorn1959, waarop alle milestones goed mee te beleven zijn. De pagina scoorde likes uit alle hoeken van de wereld. Opmerkelijk is dat in deze kring volgers nog verrassend veel originele onderdelen voorhanden waren- waarvan dankbaar gebruik is gemaakt. Grootste bron van kennis en onderdelen was natuurlijk 1959 miniregister.com waar wereldwijd nog 155 Mini's van het eerste bouwjaar zijn geregistreerd. 


Start MINI productie in Born. In de tweede helft van 2014 -het jaar waarin Mini 55 wordt - start de productie van MINI in het Limburgse Born.Het VDL Nedcar restauratieteam gaat dan samen met vertrouwde collega's splinternieuwe MINI's bouwen. De Mini reBorn is hun proeve van bekwaamheid en meesterwerk tegelijk. Precies zoals zijn schepper, Sir Alec Issigonis het in 1959 bedoeld heeft. Het nieuwe paradepaardje van VDL Nedcar en MINI krijgt een prominente plaats in de Nederlandse autofabriek - tenminste, als de herboren Mini niet op tournee is langs internationale autotentoonstellingen.

Citroën Traction ↓

http://janwib.blogspot.nl/2013/08/citroen-traction-avant-1934-1957-video.html

Geen opmerkingen: