Corvettes
uit Amerikaans museum verdwenen in een gat
Het National Corvette Museum in de Amerikaanse plaats Bowling Green (Kentucky) is woensdag acht klassieke Corvette-sportauto's kwijtgeraakt, nadat er een groot gat was ontstaan onder een expositieruimte.
Het 'sinkhole' onder het museum was volgens Amerikaanse media ruim twaalf meter breed en bijna acht meter diep. Onder meer de miljoenste Corvette die werd gemaakt in 1992, verdween in het gat in de grond.
Klik op de foto's voor een grotere afbeelding !
Het museum stelt in totaal meer dan dertig unieke exemplaren tentoon van de beroemde Amerikaanse sportwagen. Directeur Wendell Stroke durfde de totale waarde van de beschadigde Corvettes niet te zeggen, maar liet wel weten dat die "aanzienlijk" is. Zijn museum staat vlakbij de fabriek die de wagens produceert. Het National Corvette Museum is de rest van de dag gesloten voor het publiek. Het museum verwacht de expositieruimte binnen korte tijd weer gerepareerd en heropend te hebben. In augustus bestaat het museum twintig jaar.
Klassieke Corvettes zinken in grond Foto: National Corvette Museum Van de acht Corvettes die slachtoffer zijn geworden, waren twee exemplaren uitgeleend door General Motors en zes stuks van het museum zelf.
Het museum kon tegenover CNN nog geen inschatting maken van de schade die het zinkgat veroorzaakt heeft, maar noemt het u al "aanzienlijk". Skydome De sinkhole opende zich midden onder de skydome van het museum. Dit deel is momenteel gesloten en deskundigen onderzoeken of er gevaar bestaat voor het instorten van het gebouw.
Modellen De twee geleende auto's van GM zijn een Corvette ZR-1 Spyder uit 1993 en Corvette ZR1 "Blue Devil" uit 2009. De Corvettes van het museum zelf die in het gat zijn verdwenen zijn een zwarte 1962 Corvette, een 1984 PPG Pace Car, een 1992 witte 1 Millionth Corvette, een 1993 40th Anniversary Corvette, een 2001 Mallett Hammer Z06 Corvette en een 2009 1.5 Millionth Corvette. Sinkholes ontstaan door het instorten van holtes in de bodem. Die holtes kunnen onder meer ontstaan door het oplossen van kalksteen in water.