Powered By Blogger

donderdag 4 december 2014

Tractor rijbewijs verplicht !Rijbewijs voor
Landbouwvoertuigen
wordt verplicht

4 december 2014
Binnenkort kun je niet meer zomaar achter het stuur kruipen van een landbouwvoertuig. Vanaf 1 juli 2015 is een speciaal T-rijbewijs vereist voor het besturen van landbouw- en bostrekkers en motorrijtuigen met beperkte snelheid op de openbare weg. 
Tot op heden mag iedereen van boven de 18 jaar zonder een speciaal daarvoor bestemd rijbewijs op de openbare weg rijden met een landbouwvoertuig. Wil je als 16- of 17-jarige achter het stuur daarvan plaatsnemen, dan is momenteel een certificaat voor vakbekwaamheid verplicht. 

Daar komt dus verandering in. Het T-rijbewijs wordt een officiële categorie, net als bijvoorbeeld het B-rijbewijs. Personen die in het bezit zijn van het certificaat voor vakbekwaamheid kunnen dit tegen betaling laten omzetten naar het T-rijbewijs. 

De rijvaardigheid zal getest worden met lestractoren met, net als bij lesauto’s, dubbele bediening. Rijscholen krijgen zelf de keuze of ze het rijbewijs in hun lesprogramma op willen nemen. Instructeurs zullen een speciaal WRM-certificaat T moeten halen om de lessen te mogen geven.

Geen opmerkingen: