Powered By Blogger

zaterdag 26 september 2015

Volvo 480 ES 1987 (VideoFilm Volvo Rally Crash)

Nederlandse Zweed in basistenu
 Vandaag hebben we een stukje Nederlands-Zweedse autohistorie te pakken. Hier langs de stoep in Haarlem staat namelijk een Volvo 480 z'n nuchtere sportiviteit tentoon te spreiden. 
Wat is het? De Volvo 480, dat in Born geproduceerde hoekige sportief getekende model. Met een kleinere auto wilde Volvo z'n wat gezapige imago van zich afschudden. 


Een lange daklijn, inklapbare koplampen en een spits getekend front; de Volvo-puristen wisten niet waar ze het zoeken moesten. De 480 verscheen in 1986 op de markt en dit exemplaar is een vrij vroege.

 Hij stamt uit 1987, het jaar dat bij ons alleen de ES werd verkocht. Deze beschikt over een 108 pk sterke 1,7-liter viercilinder, maar hij was er ook met slechts 95 pk. Later verschenen tweeliters en een Turbo-variant. Hoe bijzonder is-ie? In ons land zijn 1.815 exemplaren verkocht, waar er nu nog 813 van over zijn. Dit soort relatief 'weinig spannende' uitvoeringen zijn vrij schaars, en daarom wellicht des te leuker. Hoe staat-ie erbij? Z'n kunststof bumpers zijn wat verkleurd, maar het ziet er allemaal vrij netjes uit. Wel hangt er een soort sok uit het portier, waar we graag het verhaal achter zouden willen weten. Wat is-ie waard? Een vergelijkbaar vroeg exemplaar mag voor 1.100 euro mee naar huis. We vinden ook modellen van minder dan 1.000 tot wel 8.000 euro. Waardering: Past mooi in het Nederlandse straatbeeld. 
Leuk dat ze er nog zijn !

Geen opmerkingen: