vrijdag 31 januari 2014

Biefstuk met stroganoffsaus


















De allerlekkerste saus bij een goede biefstuk
Deze stroganoffsaus is best eventjes werk maar kun je perfect voorbereiden zodat je hem op het moment suprême alleen even hoeft op te warmen. Dit vinden mijn vrouw en ik echt de allerlekkerste saus bij een goede biefstuk. 




Die goede biefstuk is overigens ook erg belangrijk
Ga gewoon naar de slager (niet de supermarkt) en haal 4 goede kogel of ossenhaas biefstukken.
Eigenlijk ben je nu al klaar. 
Wil je er toch nog iets bij serveren houdt het dan simpel en maak er een lekkere salade bij en frituur wat aardappelkroketten.
Hmmmmmmm super lekker….. ik krijg er nu alweer zin in! 

Ingrediënten (3 à 4 personen) 

4 biefstukken à 150 – 200 gram (kogel of ossenhaas) 
Bakje champignons 
2 paprika’s (rood en groen) 
2 grote uien 
2 tenen knoflook 
klein blikje tomatenpuree 
1/2 runderbouillon blokje 
Paar druppels worcestersaus en tabasco 
Bekertje slagroom, 125 ml 
Paprikapoeder
Pepertje (let op! Pittig, dus niet teveel)
Zout en peper

Bereiding: 

Haal de biefstukken uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.
Veeg de champignons schoon met een stuk keukenpapier of een speciaal borsteltje. 
Je mag de champignons nooit afspoelen onder de kraan omdat ze zich dan volzuigen met water! 
Verwijder het steeltje van de champignons en snijd ze in plakken. 
Was de paprika en snijd ze in middelgrote stukken. 
Pel de ui en knoflook. 
Snijd de ui in dunne halve ringen. 
Verwarm wat boter of olie in een koekenpan en fruit hierin op laag vuur de ui en paprikapoeder tot de ui zacht is. 
Zet het vuur iets hoger en voeg de paprika’s en champignons toe. 
Pers het teentje knoflook erboven uit en fruit ook even mee.
De champignons laten veel vocht los en dit is nodig om de groenten verder in gaar te stoven. 
Doe de deksel op de pan en laat op een laag vuur alle groenten zacht smoren.
Voeg dan de tomatenpuree en het halve bouillonblokje toe en bak even kort mee. 
Breng de saus verder op smaak met peper en zout en de overige ingrediënten en voeg eventueel nog een scheutje melk toe. 
Op het laatste moment kan de slagroom erbij. Warm alles goed door elkaar. 

Stroganoffsaus 
Houd de saus warm als je de biefstukken gaat bakken of laat de saus helemaal afkoelen en bewaar in de koelkast voor later. 

Biefstukken
Dep de biefstukken droog en bestrooi beide kanten met zout en peper. 
Verwarm een koekenpan en smelt hierin wat boter. 
Bak de biefstukken op middelhoog vuur tot ze de gaarheid hebben die je wenst. 
Druk met je vinger op het vlees om dit te bepalen. Veert het vlees nog erg terug is het nog rauw, is het vlees stevig en weinig veerkrachtig is het doorbakken. 
Beweeg de biefstukken contant zodat ze niet kunnen aanbranden. 
Haal ze uit de pan en laat ze circa 5 tot 10 minuten rusten in aluminiumfolie. 
Het is belangrijk om het vlees even te laten rusten in aluminiumfolie zodat alle vleessappen zich goed kunnen verdelen en het vlees malser wordt. 

Serveer de biefstuk met de stroganoffsaus en eventueel met wat salade en aardappelkroketten.
Super lekker 
Natuurlijk hoort hier ook een lekkere rode wijn bij !

Geen opmerkingen: