Powered By Blogger

maandag 24 juli 2017

Oldtimer zomerrit WOC Winterswijk 2017 (VideoFilm)

"RondjePontje"
langs de IJssel

De Winterswijkse Oldtimer Club is een club voor liefhebbers van klassieke auto's en oldtimers van alle merken en type's.
Zij organiseren diverse activiteiten zoals rondritten, technische dagen, bezoeken aan oldtimerevenementen enz. Het doel van onze club is om in een gezellige en ontspannen sfeer met z'n allen te genieten van onze klassiekers.

Foto's Jan Wibbelink.
Klik op de foto's voor een grotere afbeelding !


Kleinste stad van Nederland ?

 Bronkhorst - Een kerkje, een dorpspomp, een museum, wat horeca, een winkeltje, een paar huizen én stadsrechten. 

Dat laatste is het enige dat van dit middeleeuwse dorpje aan de IJssel (dat aanvoelt als een openluchtmuseum) een heuse stad maakt. 

Omdat het de laatste plaats in Nederland is dat stadsrechten kreeg, is het eigenlijk ook meteen de laatste stad van ons land. Daarnaast is het tevens de kleinste, want er wonen slechts zo'n 150 mensen in Bronkhorst.


Bronkhorst. Stadsrechten anno 1482
Hoever de geschiedenis terug gaat in de jaartelling weet men niet precies. Wel is bekend dat het plaatsje in 1482 stadsrechten kreeg en het zich vanaf dat moment een echte stad mocht noemen. Helaas zijn door de eeuwen heen de stadsmuren en gracht verdwenen.

Klein(ste) stad?

 Overigens is het altijd moeilijk om vast te stellen welke stad nu echt de allerkleinste is. De claim van kleinste moet dan ook met een korreltje zout genomen worden, want gaat het nu om oppervlakte, het aantal huizen of om het aantal inwoners? Wat de maateenheid ook mag zijn, Bronkhorst is klein. Eigenlijk te klein om stad te mogen zijn.
Geen opmerkingen: